top of page

VitaCARE

Zorg voor gezondheid op tafel

Koken binnen je budget

Samen gezond en betaalbaar koken en tegelijkertijd informeel werken aan basisvaardigheden zoals taal en rekenen
 
Vrijwilligers in de weer

Vrijwilligersteam in de weer

Samen gezond en betaalbaar koken staat binnen deze cursus centraal, maar… tegelijkertijd werken deelnemers aan het verbeteren van hun basisvaardigheden rekenen, (begrijpend) lezen, schrijven, taal en werken met de computer. Het samen koken maakt de cursus laagdrempelig. De sfeer is gezellig en informeel. Het leuke is bovendien dat deelnemers leren in de praktijk, door te doen. Daardoor gebeurt het leren heel organisch. Natuurlijk laat de cursus ook zien hoe je met een klein budget prima vers en gezond kunt koken. Veel vliegen in één klap dus!

We hebben als Vitanos een signalerende functie binnen de cursus; deelnemers die dat nodig hebben, helpen we aan een passend vervolgaanbod. Zo kunnen ze hun opgedane vaardigheden nog verder ontwikkelen.

VITANOS_Lijn_Groen_030523_03.png

Kook jezelf gezond

Kookworkshops vol praktische voedingsadviezen om thuis meteen mee aan de slag te gaan
 
Kook jezelf gezond

Mensen met een zogenaamde ‘welvaartsziekte’ (diabetes of hart- en vaatziekten bijvoorbeeld) kunnen zichzelf soms voor een groot deel helpen genezen, door gezond te eten. Daarom organiseren wij samen met een diëtistenpraktijk kookworkshops vol voedingsadviezen. Maar we realiseren ons tegelijk dat het soms best lastig kan zijn om die thuis gemakkelijk en op de juiste manier toe te passen. Daarom adviseren en stimuleren we vanuit Vitanos mensen om op een leuke en goede manier met deze voedingstips aan de slag te gaan. In de workshops leren patiënten de adviezen van de diëtiste meteen omzetten in gerechten. Daarnaast bieden deze workshops de mogelijkheid om ervaringen met andere patiënten te delen en samen plezier te hebben. Kook je gezond met voedingstips die je beter maken!

Kook je gezin gezond

Leuk, toegankelijk en praktisch aan de slag met een gezonde leefstijl voor het hele gezin
 
Kook je gezin gezond

Gezond koken

Tijdens bijeenkomsten of bestaande kinder- of gezinsactiviteiten leggen we uit hoe je als gezin een gezonde leefstijl krijgt en houdt. Zelfs met een klein budget kun je prima vers en gezond koken! Mensen ervaren het plezier van nieuwe smaken; proeven is leuk en spannend. Dit alles gebeurt heel toegankelijk, zo kunnen mensen thuis meteen aan de slag!


Zo hebben we, speciaal voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, een duidelijke en praktische voorlichting opgezet over een gezonde leefstijl voor het héle gezin. Want: wat is nu precies gezond? En hoe integreer je dat op een betaalbare manier in je dagelijks leven thuis? Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van een ongezonde leefstijl en overgewicht bij hun kinderen. We geven ouders daarom duidelijke informatie en bruikbare handvatten. Maar we zorgen ook dat ze ervaringen kunnen delen met andere vaders en moeders. Dat gebeurt in bijeenkomsten, maar ook bij bestaande kinderactiviteiten of bij activiteiten voor ouders en kind.

In een andere workshop leert Vitanos ouders alles over een gezonde leefstijl voor het gehele gezin. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld ‘Voor welke boodschappen kies je?’, ‘Hoe kook je lekker vers?’, ‘Wat zijn seizoengroenten?’ en natuurlijk: ‘Wat is nu een gezonde leefstijl?’ De kracht van deze workshop is de gezellige en ontspannen sfeer, de praktische context en de kans om tips en ervaringen te delen met andere deelnemende ouders. Na de workshop weten deelnemers hoe ze met een klein budget vers en gezond kunnen koken.

VITANOS_Lijn_Groen_030523_03.png
VITANOS_Lijn_Groen_030523_03.png

Kook je budget gezond

We laten zien dat gezond en vers eten zeker ook past binnen een klein huishouden of binnen een klein huishoudbudget
Kook je budget gezond

Bepaalde aannames zijn hardnekkig en lastig om de wereld uit te helpen. Dat gezond en vers eten niet bij een heel klein huishoudbudget of binnen een klein huishouden past, bijvoorbeeld. Vitanos organiseert daarom een cursus om volwassenen te leren hoe je gezond kunt leven binnen een klein budget. Mensen met een lage sociaaleconomische status leven vaker ongezond en hebben het idee dat zaken als vers eten en sport voor hen financieel onbereikbaar zijn. Wij willen juist graag laten zien dat het wél mogelijk is en vooral hoe. Zo willen we hen motiveren tot een gezondere manier van leven. De deelnemers van de cursus leren in een gezellige sfeer, een veilige omgeving én binnen een praktische context. Natuurlijk koken en eten we daarbij samen; dit verbindt en nodigt uit tot het delen van tips en ervaringen. Mocht het nodig zijn, kunnen en zullen wij deelnemers doorverwijzen naar een passende vervolgcursus.

VITANOS_Lijn_Blauw_030523_03.png

Vit-à la carte

Doe een aanvraag op maat!

Heb je een activiteit gezien die smaakt naar meer? Of denk je aan een variatie op of combinatie van verschillende activiteiten? Stel je aanvraag op maat, dan gaan we daarover graag om tafel. Samen kijken we wat jouw wensen zijn en hoe we daar ons menu optimaal op kunnen aanpassen.

Vit-a la carte
bottom of page